05.11.14

Новий навчальний рік - нове навчання

Жовтень… І знову Вища Народна школа м. Олександрії розпочала  навчальний процес. 148 учнів-слухачів приступили до занять 2014-2015 навчального року.

Протягом червня-серпня було проведено удосконалення навчальної діяльності школи. За наказом адміністративного апарату Вищої Народної школи спільно з Навчально-методичною Радою розширено контингент навчальних дисциплін і сьогодні бажаючі мають можливість навчатись за такими напрямками:

Ø Англійська мова
Ø Психологія спілкування
Ø Основи комп’ютерної грамотності
Ø Краєзнавство
Ø Безпека життєдіяльності людини
Ø Основи пенсійного забезпечення
Ø Декоративно-прикладне мистецтво
Ø Поезія рідної землі    

Хотілося б  декілька слів сказати про нові навчальні напрямки нашої школи.

На сьогоднішній день, вивчення іноземних мов стало не даниною моді, а життєвою необхідністю не тільки для молоді, але й для людей похилого віку. Саме тому в 2014-2015 навчальному році Вищої Народної школи м. Олександрії міської централізованої бібліотечної системи створено новий навчальний напрямок «Англійська мова», керівником якого є Гармаш Ірина Віталіївна (вчитель англійської мови).
       Звичайно, не менш важливою проблемою сучасного суспільства є вміння спілкуватись. Спілкування важливе для кожного. Нас супроводжують розмови з різноманітними людьми — розмови особисті, дружні, ділові та розмови із пересічними перехожими. Досить часто у відносинах нам не вистачає елементарної культури спілкування та правил поведінки. Саме цим азам навчаються наші слухачі, вивчаючи «Психологію спілкування».
 Є навчальні напрямки, на заняттях яких слухачі отримують не тільки знання, але й позитивні емоції та задовлення – це «Краєзнавство». Починаючи вже з перших уроків їх порадувала  екскурсія  до Козельщинського жіночого монастиря  на Полтавщині, організована адміністрацією школи.

Зі слів наших слухачів, величний собор Різдва Богородиці у Козельщині  вразив їх своєю величчю, адже це одне з трьох головних релігійних споруд Полтавської області. Його було зведено в 1906 році на місці першого храму, заснованого в 1882р. Головна святиня монастиря, яку так хотіли побачити наші слухачі - це чудотворна Козельщинська ікона Божої Матері, привезена з Італії в XVIII ст. дворянами Козельськими, яка перейшла у спадок  графам Капністам. Як розповіла монахиня-екскурсовод у 1880 році після полум'яної молитви біля цієї ікони зцілилася важкохвора дочка графа В. Капніста Марія, якій вже не могли допомогти лікарі.
Настоятелі монастиря та його служителі приємно і тепло зустріли гостей. За їх звичаями, по завершенню літургії, організували паломницький обід, після якого екскурсію було продовжено  по володіннях монастиря.


Наші слухачі залишились дуже задоволені краєзнавчою подорожжю і з новими знаннями та приємними враженнями повернулись в Олександрію. Кожен ділився  своїми піднесеними почуттями з великим захопленням і вже через тиждень, за бажанням слухачів, які не змогли прийняти участь в першій подорожі, знову було організовано поїздку на Козельщину.
На екскурсію були запрошені не тільки слухачі ВНШ, але й користувачі бібліотек міста, які потім поповнили навчальні списки краєзнавчої групи.
Наші слухачі дотримуються гасла: «Живучи на рідній землі не будемо байдужими до минулого і теперішнього свого краю», адже скільки цікавих фактів можна дізнатись та пройнятися  красою мальовничих місць рідної землі, вивчаючи «Краєзнавство».
І навіть, не зважаючи на невелику втому, після подорожі, наші мандрівники з творчим піднесеним настроєм прийняли участь у занятті з декоративно-прикладного мистецтва і разом з маленькими відвідувачами дитячої бібліотеки ім. Ю. Гагаріна, освоїли техніку плетіння стрічкових браслетів під керівництвом майстрині Чорної Валентини Данилівни. Перший пробний варіант роботи дорослі та маленькі умільці залишали собі, а наступні - плели для солдатів АТО. Фенічки були виконані в національних кольорах з великою повагою до  захисників нашої  Вітчизни та  своєї країни.  Разом з малюнками та оберегами «Ангелочка-охоронця» від шестикласників Кіровоградського обласного комплексу – школи мистецтв м. Олександрії  браслети були передані нашим захисникам в зону АТО.


        Коли люди багато часу проводять разом, в них з’являються спільні інтереси та захоплення, спільні і близькі серцю пісні. За цей невеликий термін занять ми теж стали родиною із своїми звичаями, традиціями, ну і звичайно, улюбленими піснями. Щоб навчання, для слухачів Вищої Народної школи, було тільки в радість, для них було  організовано концертну програму «У пісні співає душа», присвячену українській естрадній та народній пісні.
Ну де ще є така чарівна пісня,
Серед яких на світі славних мов?
То серце від журби неначе стисне,
А то навіє радість і любов.


 Ці почуття радості та любові відображалися на обличчях наших гостей та відчувались навіть в атмосфері концертного залу, коли тихенько підспівували виконавцям слухачі. В концертній програмі звучали пісні у виконанні солістів народного хору «Веселка» - Тараса Дробот та Ніни Морозової, керівника вокального гуртка «Криниченька» - Наталії Паніної, слухачів Вищої Народної школи - Євгенії Пасько, Лариси Ревенець і працівників Олександрійської централізованої бібліотечної системи. 
 Виконавцям музичних композицій присутні дякували бурхливими оплесками. Сподіваємося, що таланти Вищої Народної школи будуть радувати всіх не на одній зустрічі.
Можна дуже багато говорити і про інші навчальні напрямки та приємні моменти в діяльності  школи, але краще взяти участь в навчанні, отримати додаткові знання та задоволення від навчального процесу.



1 коментар:

  1. Дуже велика вдячність працівникам Вищої народної школи! Учасники та гості із великим задоволенням відвідують уроки та цікаві заходи! Кожна наступна зустріч для нас - пізнання нового та корисного.

    ВідповістиВидалити