14.04.14

Безперервна освіта в поважному віці


На сьогодні все більше пенсіонерів, причому в багатьох країнах, стають студентами Вищих народних шкіл і університетів третього покоління.
        Що робити людині, яка вийшла на пенсію? Кожен самостійно шукає відповідь на це питання, кожен намагається знайти заняття для душі або ж зовсім не займається такими пошуками. Це також право кожної людини. Але більшість людей все-таки не заспокоюються на досягнутому і підкорюють нові вершини. Вони прагнуть до підвищення свого освітнього та загальнокультурного розвитку, що є одним з завдань Вищих народних шкіл.
Вища народна школа приймає та розвиває основні базові принципи педагогіки народних шкіл країн світу, наслідує багаті традиції вітчизняного просвітництва.
Перша Вища народна школа з'явилася в Данії у 1844 році, а після 1864 року їх кількість значно зросла. У 1890 році в країні працювало 75 народних вищих шкіл. Школи відрізнялися організацією, змістом навчання, складом дорослих учнів. До кінця ІXX сторіччя з'явились народні вищі школи не тільки для селян, а й для інших груп населення. Від Данії ідея народних шкіл поступово розповсюджувалася в інші скандинавські країни:
   у Норвегії перша народна школа з'явилися у 1864 році.,
   у Швеції в 1868 році,
   в Фінляндії - у 1889 році.

Через деякий час такі школи були засновані на Аландських й Фарерських островах. У другій половині XX століття народні школи з'явилися також у Гренландії та Ісландії.
На території України  перша Вища народна школа була відкрита в 1959 році у Севастополі педагогом Н.І. Пироговим і була інноваційним проектом.
Навчання – це  ефективний засіб профілактики депресій у людей похилого віку. Участь у навчальному процесі допомагає людині крокувати в ногу з часом, тренувати пам’ять, розвивати інтелект. Саме з такою метою в нашому місті  створено безкоштовну Вищу народну школу, що працює на базі централізованної бібліотечної системи.
Зміст навчання в школі побудований на безмежній різноманітності інтересів учнів-слухачів і має такі напрямки:
-        основи комп’ютерної грамотності;
-        краєзнавство;
-         декоративно-прикладне мистецтво;
-        поезія рідної землі;
-    пенсійне забезпечення;
-    безпека життєдіяльності тощо.
Будь-який з перерахованих напрямків учні ВНШ обирають самостійно за вільним вибором.

Побудований в Народній школі навчально-освітній процес допомагає дорослій людині орієнтуватися в сучасному житті та адекватно реагувати на життєві зміни (як в близькому оточенні, так і в світі в цілому); оцінити свої можливості;  сприяти різносторонньому розвитку своєї особистості.

2 коментарі:

  1. Подошел к концу учебный год. Хочу сказать слова благодарности всем преподавателям Высшей Народной школы. Огромное ВАМ спасибо за доброжелательность,внимание,терпение. И конечно "До встречи в новом учебном году".

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Благодарим и Вас за активную деятельность в течении учебного года. И спасибо Вам за тёплые слова.

      Видалити